Storbritanniens finans- och hälsoministrar, liksom sju parlamentariker, avgår i protest mot Boris Johnsons ledarskap

    6 juli 2022, kl 13.00

    De brittiska ministrarna publicerade sina avgångsbrev adresserade till Boris Johnson. ”Allmänheten förväntar sig att regeringen sköts ordentligt, kompetent och seriöst. […] jag anser att dessa normer är värda att kämpa för och det är därför jag avgår”, skriver finansminister Rishi Sunak.

    Hälsominister Sajid Javid är starkt kritisk till alla skandaler som skadat förtroendet för regeringen och särskilt premiärministern: ”Det är tydligt att den här situationen kommer att fortsätta under ditt ledarskap – och därför har du förlorat min tillit.”

    Den senaste i en rad skandaler rörde den konservativa parlamentsledamoten Chris Pincher, som tvingades lämna sitt uppdrag efter att han berusad tafsade på två män på en privat klubb. Premiärministern nekade länge till att ha känt till anklagelserna strax efter att han utsåg honom till minister, men till slut blev han överbevisad och erkände. Det var då finans- och hälsoministrarna fick nog, och avgick.

    För en månad sedan ställdes Johnson inför en misstroendeomröstning; 41 procent av ledamöterna i hans parti uppgav att de saknade förtroende för honom.

     

     

    Fler notiser