Araber tror att ekonomin är svag i en demokrati; människor som svälter är frustrerade över systemen de har i sina länder

  6 juli 2022, kl 16.49

  Arab Barometer har talat med 23 000 personer i Irak, Tunisien, Libanon, Libyen, Mauretanien, Sudan, Jordanien, de palestinska territorierna och Marocko på uppdrag av BBC News Arabic.

  ”Det finns en växande insikt om att demokrati inte är en perfekt regeringsform, och det kommer inte att fixa allt”, säger Michael Robbins, chef för Arab Barometer, ett forskningsnätverk baserat vid Princeton University i USA. ”Vad vi ser över hela regionen är människor som svälter, människor behöver bröd, människor är frustrerade över de system de har.”

  Mer än hälften av de tillfrågade säger att de är mer bekymrade över hur effektiv regeringens politik är, än vad det är för typ av statsskick i landet. Mer än hälften håller också med om påståendet att ekonomin är svag i en demokratisk stat.

  Det är bara i Marocko som mindre än hälften, 48 procent, inte håller med om att det behövs en ledare som är beredd att töja på reglerna om det krävas för att få saker gjorda.

  Enligt det demokratiindex som sammanställs av The Economist är Mellanöstern och Nordafrika lägst rankade av alla regioner som omfattas av indexet.

   

   

  Fler notiser