Zimbabwes lokala valuta faller, och landet inför guldmynt i ett försök att bromsa den skenande inflationen – 192 procent

    5 juli 2022, kl 18.00

    Den stigande inflationen i Zimbabwe sätter än mer press på befolkningen som kämpar med strömavbrott, brist på kontanter och en sjukvård som saknar viktiga mediciner. Den 25 juli börjar Zimbabwes centralbank sälja guldmynt för att försöka fylla på den hårt ansträngda valutareserven.

    Mynten säljs av det statligt ägda guldraffinaderiet Fidelity Gold Refinery, med en egen anläggning för myntprägling. En juvelerarkedja och lokala banker säljer mynten som går under namnet Mosi-oa-tunya, uppkallat efter Victoriafallen. Myntet, värt 15 500 kronor, innehåller ett troy uns guld, drygt 31 gram.

    Zimbabwe övergav sin egen inflationshärjade dollar 2009, och valde istället att använda utländska valutor, mest den amerikanska dollarn. Regeringen återinförde den lokala valutan 2019, men den har snabbt tappat i värde igen. Regeringen har planer på att åter göra amerikanska dollar till ett lagligt betalningsmedel. Det kan dock, enligt finansminister Mthuli Ncube, leda till negativa saldon i banksektorn, skriver The Guardian.

    Den årliga inflationen nådde 192 procent i juni, styrräntan ligger på 200 procent.

     

     

    Fler notiser