Uzbekistan inför regionalt undantagstillstånd efter oroligheter – planer på att inskränka självstyret för en provins

  4 juli 2022, kl 17.30

  Regeringen vänder nu på planerna om att inskränka Karakalpakstans autonomi, men fortsatt tvivel kan öka spänningarna efter fredagens kravaller. Demonstranter marscherade genom provinshuvudstaden och försökte inta lokala regeringsbyggnader. 18 människor dog, 243 skadades – 516 personer fängslades.

  ”Myndigheterna borde från början ha valt dialog och förhandlingar”, sa Pulat Ahunov, ordföranden för oppositionspartiet Berlik, till Reuters. Han fruktade för risken att situationen skulle eskalera till en större etnisk konflikt mellan uzbeker och karakalpaker, en minoritetsgrupp med sitt eget språk.

  Uzbekistans president har utlyst ett månadslångt undantagstillstånd i provinsen. Grannlandet Kazakstan välkomnade åtgärderna för att stabilisera situationen.

  Uzbekistan är en hårt kontrollerad tidigare Sovjetrepublik, där regeringen slår hårt mot varje form av oliktänkande. Det här var det andra utbrottet av oroligheter i centrala Asien i år, efter att Kazakstan krossade massprotester i januari. Då skickade Ryssland och andra tidigare Sovjetrepubliker in trupper för att hjälpa till att återställa ordningen.

   

   

  Fler notiser