Musse Pigg lämnar Disney när 95-åriga upphovsrätten går ut, och Nalle Puh gör snart debut i skräckfilmen Blood and Honey

  3 juli 2022, kl 17.45

  Som en konsekvens av USA:s upphovsrättslagar förlorar Disney sina exklusiva rättigheter till några av sina karaktärer. 2024 blir den första versionen av den pigga musen (som först såg projektorns ljus 1928 i filmerna Plane Crazy, The Gallopin’ Gaucho och Steamboat Willie) allmän egendom.

  Även om original-Musse snart fritt får användas och förändras av vem som helst för vilket ändamål som helst, utan att behöva uppge vem som ursprungligen skapat verket, så bör man vara försiktig. Disney behåller sin upphovsrätt för alla efterföljande varianter av Musse Pigg ett tag till.

  Upphovsrätten för sagoboksfiguren Nalle Puh gick ut vid årsskiftet, och det finns redan en reklamfilm för Mint Mobile där den något naiva björnen upptäcker fördelarna med en ny mobiltelefonleverantör. Nalle Puh och kumpanen Nasse har också huvudrollerna i den kommande skräckfilmen Winnie the Pooh: Blood and Honey. När Christopher Robin överger dem blir Nalle Puh och Nasse galet rovlystna, och börjar söka efter mänskliga offer …

  För övrigt blir den första versionen av den koleriske Kalle Anka fri att använda om några år.

   

   

  Fler notiser