KD vill införa kemisk kastrering för våldtäktsmän – förutom rejält höjda straff ska de kastreras innan de släpps ut

  1 juli 2022, kl 15.45

  SVT Nyheter rapporterade i dag om Kristdemokraternas senaste utspel inför valet, där partiledaren Ebba Busch presenterade ett förslag om hårdare lagstiftning för våldtäkt. Bland annat ska kemisk kastrering bli ett krav för villkorlig frigivning.

  ”Vi föreslår i dag att våldtäktsmän och personer som begår sexualbrott mot barn ska kunna kastreras kemiskt. Det kan betyda att om en person som Nytorgsmannen ska kunna bli en fri man ska en kemisk kastrering ha skett innan frigivningen”, säger Busch.

  Partiet vill även se ett slopande av ”automatisk villkorlig frigivning”, och höja straffen: 25 års fängelse för grov våldtäkt, kastrering innan villkorlig frigivning och livstids fängelse för grov våldtäkt mot barn.

  Straffrabatten, som innebär att personen endast avtjänar två tredjedelar av sitt straff, ska inte kunna ges till brottslingar som vägrar att delta i återfallsförebyggande behandling, om det ingår i personens behandlingsplan.

  Enskilda ledamöter inom KD har tidigare lagt liknande förslag, och partiet öppnade redan 2017 för kemisk kastrering som ett straff för sexualbrottslingar.

   

   

  Fler notiser