En fjärdedel av amerikanerna är öppna för att ta till vapen mot regeringen – uppfattas som riggad mot vanliga människor

  1 juli 2022, kl 13.15

  University of Chicago’s Institute of Politics har publicerat en undersökning av 1 000 registrerade amerikanska väljare. Mer än 25 procent känner sig så främmande inför sin regering att det kan ”snart bli nödvändigt att ta till vapen” mot den. De flesta var överens om att regeringen är ”korrupt och riggad mot vanliga människor.”

  Uppgifterna i undersökningen visar på att den extrema polariseringen i amerikansk politik – och dess inverkan på amerikanernas relationer med varandra – fortfarande är stark. Misstroendet mot regeringen varierar dock mellan partilinjerna – endast 33 procent av de som var republikaner litade i allmänhet på att valen genomförs rättvist och räknas korrekt, mot nästan 80 procent av demokraterna.

  Enligt undersökningen instämde 49 procent i att de mer och mer känner sig som en främling i sitt eget land. Av de 28 procent av väljarna som ansåg att det snart kan bli nödvändigt ”att ta till vapen mot regeringen” hade 37 procent av dem vapen i sina hem.

  En fjärdedel hade förlorat vänner eller börjat distansera sig från släktingar på grund av deras politiska åsikter.

   

   

  Fler notiser