Två späckhuggare som älskar lever har dödat minst åtta vithajar utanför Sydafrikas kust – blir mätta men stör ekosystem

  30 juni 2022, kl 15.45

  När forskare upptäckte åtta kadaver av vithaj vid Sydafrikas kust blev de oroliga. Bitmärkena visar tydligt att det var späckhuggare som attackerat dem, slitit upp kroppen och ätit deras lever och hjärta.

  Närvaron av späckhuggarna gör att vithajarna i området undviker kusten där späckhuggarna har sitt nya revir. När de känner av närvaron av sina fiender överger hajarna sina vatten i upp till ett år. Det möjliggör ett inflöde av nya rovdjur, som utarmar andra arter.

  ”Forskningen är särskilt viktig, eftersom vi genom att se hur stora marina rovdjur reagerar på risker kan förstå dynamiken i deras samexistens med andra rovdjurssamhällen”, skriver hajforskaren Alison Towner i en studie som publicerats i African Journal of Marine Science. ”Ju oftare späckhuggarna besöker dessa platser, desto längre stannar vithajarna borta.”

  Det farligaste rovdjuret är fortsatt människan. I den sydafrikanska kustprovinsen KwaZulu-Natal installeras nedsänkta nät för att försöka utrota vithajen, för då får turisterna med pengar en falsk känsla av säkerhet. I näten dör också tusentals sköldpaddor, rockor och delfiner.

   

   

  Fler notiser