Studieförbund betalar tillbaka tre års statsbidrag de fått genom att fejka 2 000 arrangemang och 130 000 studietimmar

  30 juni 2022, kl 12.45

  ”Delar av den här verksamheten har kontrollerats tidigare. Men efter en anonym anmälan som kom in till oss våren 2021, och ytterligare granskning, har man nu konstaterat att bidraget använts felaktigt”, säger Thor Rutgersson, kommunikatör på Folkbildningsrådet, till SVT Nyheter Skåne.

  Enligt Folkbildningsrådet har Studieförbundet Vuxenskolan under 2018–2020 brustit i genomförande och rapportering av delar av förbundets verksamhet i Skåne. 2 000 arrangemang och 130 000 studietimmar inom musik- och hiphopverksamhet ska ha rapporterats felaktigt.

  ”Det har skett en dubbelrapportering där det har funnits samma deltagare i två olika studieförbund samtidigt. 90 deltagare har förekommit i de båda förbunden. Det håller inte att säga att det har varit olika grupper och band i de olika förbunden”, säger Rutgersson.

  Studieförbundet Vuxenskolan bekräftar att de gjort fel, då musikverksamheten fått stöd för samma sorts verksamhet som bedrivits i två olika studieförbund. De ska nu betala tillbaka 3,9 miljoner kronor de fått felaktigt.

  Det är ännu okänt om felaktiga bidrag betalats ut under 2021 och 2022.

   

   

  Fler notiser