Ska belgiska Manneken Pis tillåtas pissa på Hongkongs demokratirörelse? Tjänstemän i Bryssel funderar på om det är okej

  30 juni 2022, kl 21.45

  Enligt stadens kalender ska Manneken Pis bära den högtidliga Hongkong-dräkten på fredag 9–18 för att fira 25-årsdagen av Hongkongs överlämnande till Kinas fastland. Det är ett synnerligen provokativt förslag med tanke på Pekings nedmontering av de mänskliga rättigheterna i den forna brittiska kolonin.

  ”Det är otänkbart för mig att Manneken Pis skulle hedra en regim som fördömts av EU”, säger Samuel Cogolati, belgisk parlamentsledamot, till Politico.

  Det är en belgisk tradition att Manneken Pis får markera stora begivenheter; han kläs ut flera gånger i veckan. Garderoben fylls på med hundratals förslag varje år, som hanteras av en ideell förening. Kostymbytet på figuren är en färgsprakande ceremoni, ofta ackompanjerad av en passionerad blåsorkester.

  För varje klädsel måste en officiell begäran riktas till rådmannen, som sedan granskas av en kommission. Den aktuella kostymen donerades 2012 av Hong Kong Economic and Trade Office i Bryssel. Det är oklart vem det är som har drivit på fredagens evenemang, men stadens rådmän diskuterar saken.

  Vad som händer, det får vi se i morgon bitti klockan nio.

   

   

  Fler notiser