Nordkoreanska hackare stjäl en miljard kronor i kryptovaluta från ett amerikanskt företag – går till kärnvapenprogrammet

  30 juni 2022, kl 15.00

  Pengarna försvann från Horizon Bridge, en tjänst som drivs av blockkedjan Harmony som gör att tillgångar kan överföras till andra blockkedjor. Hackarnas agerande efter rånet tyder på att de kan vara kopplade till Nordkorea, en av de mest produktiva cyberangriparna.

  ”Preliminärt ser det här ut som ett nordkoreanskt hack baserat på transaktionsbeteendet”, säger Nick Carlsen, tidigare FBI-analytiker som nu utreder Nordkoreas stölder av kryptovalutor för TRM Labs, rapporterar The Guardian. De hjälper finansiella institutioner, kryptoföretag och federala myndigheter att upptäcka och utreda kryptorelaterade ekonomiska brott.

  De som genomfört den senaste attacken kontrolleras av Nordkoreas underrättelseorganisation; landet står för 60 procent av alla stölder av kryptovalutor hittills i år. Så sent som i mars stals över sex miljarder kronor, säger det amerikanska finansdepartementet.

  Stölderna av kryptovalutor används för att finansiera Nordkoreas program för kärnvapen och ballistiska missiler. Samtidigt har den kraftiga nedgången på kryptovalutamarknaderna utplånat miljarder kronor av regimens medel.

   

   

  Fler notiser