Amerikanske R&B-sångaren och producenten R Kelly döms till 30 års fängelse för sexhandel och utpressning

  30 juni 2022, kl 10.45

  I september förra året fann en jury i New York City Kelly skyldig till att ha drivit ett kriminellt företag som rekryterade svarta kvinnor och barn, och utsatte dem för sexuellt utnyttjande och tvång. Den vanärade sångaren befanns skyldig på alla åtalspunkter, efter att under årtionden ha undvikit straffansvar.

  Anklagelserna mot Kelly fick bred exponering 2019 när en dokumentär, Surviving R Kelly, utforskade påståenden om att ett följe av supportrar skyddade Kelly, och tystade hans offer i decennier.

  I flera år verkade allmänheten och nyhetsmedia vara mer roade än förskräckta av anklagelser om olämpliga relationer med minderåriga, som började med Kellys illegala äktenskap med R&B-sångerskan Aaliyah 1994, när hon bara var 15.

  Under domstolsförhören 2019 kom det fram att Kelly höll sina offer följsamma och tysta genom rädsla, och han utpressade dem med pinsam information eller foton och videor som han spelade in. Kelly talade inte i domstolen.

  Åklagaren yrkade på fängelse i 25 år; försvaret krävde ett straff på tio år eller mindre, men straffet blev 30 års fängelse. R Kelly är 55 år gammal.

   

   

  Fler notiser