En myrslok i Skottland får diabetes – blir först i landet med en blodsockermätare som normalt bara används för människor

  29 juni 2022, kl 18.30

  ”Skötarna upptäckte att något var fel när Nala gick ner i vikt trots att hon åt lika mycket, eller ibland till och med mer än vanligt”, säger Stephanie Mota på Edinburgh Zoos webbplats; hon är veterinär vid Royal Zoological Society of Scotland. ”Vi gjorde en fullständig hälsokontroll under narkos med många tester och fann att Nala hade typ 1-diabetes.”

  Även om det händer att katter, hundar och vilda trädmyrslokar får typ 1-diabetes, så har inga fall tidigare rapporterats hos jättemyrslokar.

  ”Våra djurhållare gjorde ett fantastiskt jobb, och tränade snabbt Nala att ta en insulininjektion varje dag. Men utmaningen för oss var hur vi kontinuerligt skulle övervaka hennes blodsockernivåer, för att säkerställa att hon fick rätt dos” säger Mota.

  De kontaktade en tillverkare av blodsockermätare för människor, som donerade instrumentet till djurparken. Nu kan man enkelt kontrollera Nalas blodsockernivåer via en app i mobilen.

  Ett branschorgan som representerar de bästa djurparkerna och akvarierna i Storbritannien har belönat Motas team med en utmärkelse för sitt arbete med att hantera Nalas tillstånd.

   

   

  Fler notiser