Pattriark? R&B-stjärnan Summer Walker visar det mesta av brösten, drabbas av kritikstorm för kulturell appropriering

  28 juni 2022, kl 13.30

  Den svarta R&B-stjärnan Summer Walker tävlade med låten Unloyal på BET Awards 2022, en gala som uppmärksammar svarta stjärnor inom film, tv, musik och litteratur. Priset för bästa R&B-artist gick till Jazmine Sullivan, men Walker fick desto mer uppmärksamhet för sin klädsel.

  Med en bh som bestod av två fasttejpade guldmedaljonger, och en kjol gjord av gyllene sekiner, paraderade hon på galans röda matta. Walker sa på sitt Instagram-konto att klädseln var inspirerad av traditionella Hmong-smycken. Hon kritiserades genast för att ha sexualiserat klädseln för Hmong-folket, en ursprungsbefolkning i sydvästra Kina, Vietnam, Laos, Thailand och Myanmar.

  Kläddesignern Laurel Street bad omedelbart som ursäkt. ”Jag menade inte att förolämpa någon, jag älskar att uppmärksamma kulturer … jag ber om ursäkt för att jag inte delade och berättade om Hmong-folkets historia, och jag kommer att lära mig mer om detta.”

  Hmong-folket förekommer även i Clint Eastwoods film Gran Torino (2008); det är ännu oklart om det klassas som kulturell appropriering, eller om det rör sig om postkolonial intersektionalitet.

   

   

  Fler notiser