Norge var tidigare delägare i SAS, men klev ur bolaget för ett par år sedan – nu vägrar man att skjuta till mer kapital

  28 juni 2022, kl 12.45

  Norge var tidigare delägare i SAS, men klev ur för ett par år sedan. Det har ryktats om att Norge skulle vara på väg tillbaka som delägare, men så blir det inte.

  ”Regeringen har beslutat att det inte är aktuellt för oss att gå in med mer eget kapital i SAS”, sa Norges näringsminister Jan Christian Vestre på en pressträff i morse. Däremot kan man på vissa villkor komma överens om att konvertera skulder till aktier. ”Det betyder att den norska staten indirekt återigen kan bli delägare i flygbolaget.”

  Vestre betonade att norska staten inte ser sig som en långsiktig ägare i SAS. Regeringens huvudsakliga uppdrag är att tillvarata skattebetalarnas intressen. ”De måste stå på egna ben, och det är viktigt att de som alla andra gör en omställning för att vara konkurrenskraftiga.”

  Sverige kommer inte heller tillföra kapital. Men det är inte bara det trängande behovet av pengar som SAS brottas med. Det finns ett fortsatt hot om en pilotstrejk som kan bryta ut natten mot onsdag. SAS har varslat om en lockout.

  SAS anställda är för övrigt organiserade i 37 fackföreningar i Sverige, Danmark och Norge.

   

   

  Fler notiser