Israel lättar på sina regler för kvinnor som vill genomgå abort – ses som ett svar på USA:s högsta domstols beslut

  28 juni 2022, kl 16.00

  Med Israels nya regler för abort måste inte kvinnor närvara vid en utfrågning innan de får avbryta en graviditet. De får också tillgång till abortpiller på sina lokala hälsovårdskliniker, och ansökningsformuläret om abort förkortas och förenklas.

  Beslutet kom efter USA:s högsta domstol dom som flyttade lagstiftning om abort till delstaterna. ”Att USA:s högsta domstol beslutat om att förneka en kvinnas rätt att själv bestämma över sin kropp är ett förtryck av kvinnor”, hävdade hälsoministern Nitzan Horowitz vid en presskonferens som ABC News rapporterade från.

  De tidigare kommittéerna för godkännande av abort har kritiserats hårt under flera år. Även om de flesta förfrågningar godkänts, så har kvinnor motsatt sig att bli föremål för byråkrati och vad de ser som en förödmjukande och påträngande process. Processen ska digitaliseras, och kravet på att träffa en socialsekreterare blir valfritt.

  ”Reformen vi godkände i dag kommer att skapa en enklare process som är mer respektfull, och upprätthåller en kvinnas rätt att fatta beslut över sin egen kropp – en grundläggande mänsklig rättighet”, avslutade Horowitz.

   

   

  Fler notiser