49 fångar dör under ett fängelseupplopp i Colombia – en av de värsta incidenterna efter den senaste tidens fängelsevåld

    28 juni 2022, kl 17.45

    ”49 fångar dog, dussintals skadades när en brand bröt ut under ett bråk i ett fängelse”, sa general Tito Castellanos till colombiansk radio tidigt på tisdagsmorgonen. ”En tragisk och katastrofal händelse.” Fångar i Tuluá-fängelset tände under natten eld på madrasser som en protest mot villkoren i fängelset, vilket skapade en okontrollerbar brand.

    Colombias tillträdande president, Gustavo Petro, twittrade att ”det som hänt i Tuluá, precis som massakern i La Modelo, tvingar fram en fullständig reform av fängelsepolitiken, en humanisering av fängelserna och en ökad värdighet för fångarna. Den colombianska staten har sett fängelserna som en plats för hämnd, inte för rehabilitering.”

    2020 dog 20 fångar i La Modelo-fängelset i huvudstaden Bogotá, efter protester mot otillräckliga försiktighetsåtgärder mot coronaviruset, för trånga utrymmen och strukturlös organisation.

    I Colombia, liksom i många andra latinamerikanska länder, är fängelserna extremt överfulla. Officiella siffror visar att fängelserna i Colombia har en kapacitet för 81 000 fångar, men hyser för närvarande 97 000 personer.

     

     

    Fler notiser