Nu satsar G7-länderna tusentals miljarder kronor – vill hindra Kina från att förslava fattiga nationer med skulder

  27 juni 2022, kl 18.45

  ”Kina har köpt upp stora delar av världen, och sätter länder över hela Afrika i skuld”, sa Boris Johnson 2021. ”Vi måste ge utvecklingsländerna ett val mellan Kinas system och vårt.”

  G7-ledarna lägger fram en investeringsplan på 6 000 miljarder kronor för att balansera Kinas initiativ att bygga en ny sidenväg. Landet bygger vägar, järnvägar, kraftverk, dammar, broar och flygplatser i 70 länder där man söker få ett större inflytande. I Kinas planer finns en ny handelsväg mellan Asien och Europa.

  ”Jag vill vara tydlig”, sa president Biden i går. “Det här är inte hjälp eller välgörenhet. Det är en investering som ger avkastning för alla. Det är en chans för oss att dela vår positiva vision för framtiden, och låta samhällen runt om i världen själva se de konkreta fördelarna med att samarbeta med demokratier”, rapporterar Mail Online.

  Man vill särskilt hantera klimatförändringar, förbättra hälsa, jämställdhet och digital infrastruktur.

  En artikel publicerad i Nikkei Asian Review tar upp stora korruptionsflöden i president Jinpings plan, samt påståenden om brist på transparens och oärliga budgivningar.

   

   

  Fler notiser