Många muslimska resebyråer riskerar konkurs – nya regler för pilgrimsresorna till Mecka som inte längre går att boka

  27 juni 2022, kl 16.30

  Åtskilliga muslimska resebyråer riskerar konkurs då Saudiarabien lanserat ett nytt system för att ansöka om hajj-pilgrimsfärden. Den saudiska regeringen meddelade att pilgrimer från Europa, USA och Australien inte längre kan boka via resebyråer, och ska istället ansöka via ett lotterisystem. Förändringen är en del av ansträngningarna att slå ner på oseriösa resebyråer. Processen för att ansöka om hajj ska ytterligare effektiviseras genom ett e-visum.

  Innan pandemin vallfärdade 25 000 britter till Mecka varje år. Med en ny kvot får bara några tusen brittiska muslimer utföra hajj i år, en av de största religiösa pilgrimsfärderna i världen. De som redan ordnat en biljett ombeds att begära återbetalning från sin researrangör.

  ”Dessa företag har förmodligen fortfarande hundratals miljoner kronor fast i Saudiarabien”, säger Seán McLoughlin, professor vid Leeds universitet till The Guardian.

  ”Vi var nästan fullbokade, men de flesta av våra kunder fick tillbaka sina pengar. Vi har 400 000 kronor låsta i Saudiarabien, med väldigt litet hopp om att få tillbaka dem”, säger resebyråchefen Ilyas Master.

   

   

  Fler notiser