Larm i Peking efter nolltolerans mot covid-19 i fem år till – obligatoriska masstester och resebegränsningar fortsätter

  27 juni 2022, kl 18.00

  Meddelandet, som publicerades i dag, tillskrivs Pekings sekreterare för det kinesiska kommunistpartiet. Den ursprungliga texten: ”Under de kommande fem åren kommer Peking oförtröttligt att hantera normaliseringen av epidemiförebyggande och kontroll.”

  Texten publicerades av tidningen Beijing Daily, och återpublicerades av andra statliga medier. Det spreds brett över sociala medier, men snart togs hänvisningen till ”fem år” bort från de flesta internetpublikationer.

  Nolltoleranspolicyn mot covid-19 innebär obligatoriska masstester, resebegränsningar, strikta karantäner, matbrist och stigande arbetslöshet. Analytiker säger att policyn är så djupt knuten till den politiska legitimiteten för det kinesiska kommunistpartiet och dess ledare, Xi Jinping, att det inte finns någon annan möjlighet.

  Tillkännagivandet, och ändringen, väckte ilska och förvirring bland Pekingborna. De flesta som kommenterade på sociala medier var inte förvånade över risken att systemet skulle fortsätta i ytterligare fem år, men få stödde idén.

   

   

  Fler notiser