It-tekniker från Israel, Frankrike och Ryssland arbetar på Sveriges Radio utan någon säkerhetsprövning – fick passerkort

  27 juni 2022, kl 15.00

  DN avslöjar att it-tekniker från Israel, Frankrike och Ryssland skulle installera ett nytt textsystem på Sveriges Radio 2014; de 27 medarbetarna fick passerkort och tillgång till det interna nätverket. Men ingen av dem säkerhetskontrollerades.

  Teknikerna fick arbeta innanför skalskyddet som hindrar obehöriga att komma in i Radiohuset. De fick också passerkort och kunde röra sig fritt i stora delar av Sveriges Radio, och hade tillgång till SR:s lokala nätverk.

  DN säger att en av ryska teknikerna tidigare arbetade på den statligt kontrollerade tv-kanalen RT, en del av Kremls psykologiska krigföring. På ett fotografi i ryska sociala medier sitter han inne i en SR-studio, med en stationär dator påslagen. DN har dock inte funnit några bevis för att mannen agerat otillbörligt.

  ”Alldeles uppenbart har elementära säkerhetsskyddsrutiner saknats”, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till DN.

  Men det nya systemet gick långsamt och kraschade ofta. SR:s vd Cilla Benkö träffade flera gånger Dalets ledning, och framförde svidande kritik. Efter två och ett halvt år lades projektet ner.

   

   

  Fler notiser