Joe Biden satsar på allmänt tillgängliga abortpiller som vapen i kampen mot delstater som begränsar möjlighet till abort

  26 juni 2022, kl 17.00

  Bara timmar efter att USA:s högsta domstol upphävde 50 år av federalt skydd för aborträttigheter beordrade president Joe Biden hälsovården att se till att abortpiller var allmänt tillgängliga.

  ”Jag kommer att göra allt i min makt för att skydda en kvinnas rättigheter i stater där de möter konsekvenserna av dagens beslut”, sa presidenten i ett tv-sänt tal till nationen.

  Abortpillren, som redan står för hälften av alla aborter som görs i USA, gör det möjligt att utan betydande risk avbryta en graviditet på upp till tio veckor. Efterfrågan kommer nu att skjuta i höjden efter det nya abortförbudet, främst i den konservativa södern.

  En medicinabort kräver två läkemedel: först tas en dos mifepriston för att blockera hormonerna som stöder en graviditet. Ett eller två dygn senare tas misoprostol för att framkalla sammandragningar. Läkemedlen är väl dokumenterade, fungerar som de ska och är förhållandevis billiga.

  Men frågan är om abortpiller ska fortsätta tillåtas vara en lösning för oönskade graviditeter. Nu vill nämligen antiabortförespråkare förbjuda alla abortmetoder, inklusive piller, i hela USA.

   

   

  Fler notiser