Patienter fick grytlock för att kunna kalla på personalen – svenska sjukhus hotas med mångmiljonböter, säger IVO

  25 juni 2022, kl 16.30

  Inspektionen för vård och omsorg, IVO, hotar flera stora sjukhus med mångmiljonböter om de inte får fram fler vårdplatser. Vitesförelägganden har beslutats för Sunderby sjukhus i Norrbotten (10 miljoner kronor), Sundsvalls sjukhus i Västernorrland (15 miljoner kronor) och Akademiska sjukhuset i Uppsala (20 miljoner kronor). Anledningen är att det finns allvarliga brister i patientsäkerheten.

  ”Vi ser en utbredd korridorvård med alla problem det för med sig. Man har till exempel utrustat patienter med grytlock för att kunna påkalla personalens uppmärksamhet. Man har inte kommit fram i korridoren med hjärtstartare för att det står sängar i vägen”, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, till SVT Nyheter. ”Vi ser ju att man har passerat någon form av lägstanivå.”

  Bristen på vårdplatser är framför allt skapad av personalbrist. Nu är det upp till regionerna att vidta åtgärder, och de är nu tvingade att skapa ett visst antal vårdplatser inom en angiven tid.

  ”Om regionerna åtgärdat bristerna när vi påpekat dem tidigare, så hade vi inte hamnat i det här läget,” avslutar Sofia Wallström.

   

   

  Fler notiser