Benito Mussolini behåller titeln hedersdoktor i Schweiz – universitetet i Lausanne vägrar dra in utnämningen från 1937

  25 juni 2022, kl 13.30

  1937 utnämndes Mussolini till hedersdoktor av universitetet i Lausanne ”för att i sitt hemland ha utarbetat och förverkligat en social organisation som berikat den sociologiska vetenskapen, och som kommer att sätta djupa spår i historien.”

  Denna kontroversiella utnämning har stått i centrum för en het debatt i flera årtionden. 2020 tillsatte universitetet en kommission för att granska frågan ännu en gång. I fredags släppte de sin rapport.

  ”Universitetets värderingar är motsatsen till fascism och vi kan aldrig vara för ambitiösa när det gäller att försvara demokratiska värderingar, och kämpa för att det förflutnas misstag inte ska hända om igen”, säger rektor Frédèric Herman i en intervju som publicerats på universitetets webbplats. ”Att dra tillbaka titeln från Benito Mussolini skulle ha avlägsnat honom från den demokratiska debatten, något som är kärnan i hur vårt universitet fungerar.”

  Benito Mussolini skrev 1904 in sig vid universitetets fakultet för samhällsvetenskap och statsvetenskap. Han återvände senare samma år till Italien, men upprätthöll nära band med Lausanne.

   

   

  Fler notiser