27 dödade och 100 skadade när 2 000 migranter försöker storma gränsen mellan Marocko och Spanien, de flesta stoppas

  25 juni 2022, kl 15.00

  Tidigt i morse försökte 2 000 afrikaner storma genom den marockanska gränskontrollen, och ta sig in i den spanska exklaven Melilla. (Territoriet är en del av Spanien, men saknar landförbindelse.) Migranterna klättrade upp för det sex meter höga stängslet, och hoppade över gränskontrollens tak.

  Majoriteten av folkmassan, alla vuxna män, stoppades av spansk polis och marockanska styrkor på båda sidor om gränsstängslet. 27 dog och nära 100 personer skadades i sammandrabbningarna med säkerhetsstyrkorna på platsen, samt efter fall från stängslet och gränskontrollens tak.

  De 133 migranter som lyckades ta sig in på spanskt territorium fördes till ett lokalt migrantcentrum, där myndigheterna utvärderar deras status. 140 personer från de marockanska säkerhetsstyrkorna skadades, varav fem allvarligt. Ingen har rapporterats dödad. Flera polisfordon skadades av stenkastning.

  Migranterna, varav de flesta försöker lämna Afrika på grund av fattigdom och våld i sina närområden, gör ofta massförsök att ta sig över gränsen till de spanska territorierna i Nordafrika. I mars lyckades 1 000 personer ta sig över gränsen till Melilla.

   

   

  Fler notiser