Två döda och 21 skadade vid attentat utanför norsk gaybar i samband med pride-festival – dagens pride-parad ställs in

  25 juni 2022, kl 11.30

  Två personer dödades och minst 21 skadades efter skottlossning i Oslo natten till i dag. Polisen beskriver det som en misstänkt terrorattack. Skytten greps på plats, och polisen utgår i nuläget från att det bara är en gärningsman. Han är sedan tidigare känd av den norska säkerhetspolisen.

  Dramat ägde rum utanför London Pub, som kallar sig ”homohögkvarteret sedan 1979”, rapporterade NRK. Polisen undersöker även två andra platser i samband med skottlossningen, enligt Aftenposten.

  ”Skottlossningen utanför London Pub i Oslo i natt var en grym och djupt chockerande attack mot oskyldiga människor. Mina tankar går till offren och deras anhöriga”, säger statsminister Jonas Gahr Støre till NRK.

  Skjutningen inträffade på kvällen innan Oslos pride-parad, som skulle ägt rum i dag lördag. Arrangörerna sa i ett pressmeddelande tidigt i morse att evenemanget ställs in efter inrådan av polisen. Oslo Pride ber därför alla som planerat att delta i evenemanget att inte samlas.

  London Pub ligger i närheten av Stortinget, Norges lagstiftande församling. Puben har varit värd för pride-relaterade firanden i flera år.

   

   

  Fler notiser