Efter flera århundraden brygger också nunnorna i Belgien öl – behöver skrapa ihop pengar för att renovera sitt kloster

  23 juni 2022, kl 18.15

  Nunnorna i belgiska klostret Maredret Abbey, granne med munkarna som står bakom Duvel, behövde pengar till klostret. De bestämde sig för att göra något som länge varit munkarnas förbehåll: ölbryggning.

  Att reparera ett läckande tak och spruckna väggar skulle bli dyrt. De kom överens med den lokala bryggaren John Martin att ta fram ett öl baserat på deras historia och värderingar. Nu finns bärnstensfärgade Maredret Altus (6,8 procent), bryggd med kryddnejlika och enbär. Till sommaren passar ljusa Maredret Triplus (8 procent), med en ton av salvia.

  ”Det är bra för hälsan. Det underlättar matsmältningen. Alla systrar gillar öl, vi är trots allt i Belgien”, sa syster Gertrude till Reuters, och tillade att nunnorna tillät sig en flaska var på söndagar.

  Ölen är baserade på dinkel, en gammal sort som nämns i texter av Hildegard av Bingen, en tysk benediktinerabbedissa från 1000-talet som inspirerat den belgiska orden. Som komplement används de växter som vanligtvis odlas i nunnornas trädgård.

  Ölet säljs i Belgien, Italien och Spanien – 300 000 flaskor i år, men de växlar upp till tre miljoner 2023.

   

   

  Fler notiser