Efter flera århundraden brygger också nunnorna i Belgien öl – behöver skrapa ihop pengar för att renovera sitt kloster

  23 juni 2022, kl 18.15

  Nunnorna i belgiska klostret Maredret Abbey, granne med munkarna som står bakom Duvel, behövde pengar till klostret. De bestämde sig för att göra något som länge varit munkarnas förbehåll: ölbryggning.

  Att reparera ett läckande tak och spruckna väggar skulle bli dyrt. De kom överens med den lokala bryggaren John Martin att ta fram ett öl baserat på deras historia och värderingar. Nu finns bärnstensfärgade Maredret Altus (6,8 procent), bryggd med kryddnejlika och enbär. Till sommaren passar ljusa Maredret Triplus (8 procent), med en ton av salvia.

  ”Det är bra för hälsan. Det underlättar matsmältningen. Alla systrar gillar öl, vi är trots allt i Belgien”, sa syster Gertrude till Reuters, och tillade att nunnorna tillät sig en flaska var på söndagar.

  Ölen är baserade på dinkel, en gammal sort som nämns i texter av Hildegard av Bingen, en tysk benediktinerabbedissa från 1000-talet som inspirerat den belgiska orden. Som komplement används de växter som vanligtvis odlas i nunnornas trädgård.

  Ölet säljs i Belgien, Italien och Spanien – 300 000 flaskor i år, men de växlar upp till tre miljoner 2023.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser