Fotbollsstjärnan Maradonas läkare och sjuksköterskor, liksom flera andra, ställs inför rätta i Argentina för hans död

    23 juni 2022, kl 19.00

    Domstolsbeslutet, som släpptes i går, säger att åtta personer i det medicinska arbetslag som tog hand om Maradona vid tiden för hans död 2020 ställs inför rätta. De anklagas för vållande till annans död med medveten oaktsamhet. Straffet kan bli fängelse mellan åtta och 25 år.

    Den medicinska ansvarsnämnd som utredde Maradonas död drog 2021 slutsatsen att arbetslaget agerade på ett ”olämpligt, bristfälligt och hänsynslöst sätt”. I det 236 sidor långa dokumentet, som Reuters fått tillgång till, ifrågasätter domaren ”de beteenden – aktiva eller genom underlåtenhet – hos var och en av de anklagade som ledde till och bidrog till förverkligandet av det skadliga resultatet”.

    Argentinska åklagare inledde utredningar kort efter Maradonas död, och gjorde husrannsakningar hos hans personliga läkare, sjuksköterskor, psykiater, psykolog och andra inblandade i hans vård. ”Så fort jag såg orsaken sa jag att det var mord”, sa en av familjens advokater till Reuters.

    Maradona, en av de bästa fotbollsspelarna genom tiderna, hade opererats för en blodpropp i hjärnan några veckor innan han dog i en hjärtattack, 60 år gammal.

     

     

    Fler notiser