Jordbävning med magnituden 6,1 nära Afghanistans huvudstad Kabul – minst 900 döda, och akut hjälp behövs

  22 juni 2022, kl 13.45

  Skalvet, med magnituden 6,1, inträffade nära huvudstaden Kabul natten mot onsdagen, rapporterade US Geological Survey. Många hem förstördes av jordskred, och antalet döda räknas öka. I nuläget är det 900.

  ”Tyvärr inträffade i natt en allvarlig jordbävning i fyra distrikt i Paktika-provinsen, som dödade och skadade hundratals av våra landsmän och förstörde dussintals hus”, twittrade regeringens talesman Bilal Karimi. ”Vi uppmanar alla hjälporganisationer att omedelbart skicka arbetare till området för att förhindra ytterligare katastrofer.”

  Jordbävningar tenderar att orsaka betydande skador i Afghanistan, där det finns många landsbygdsområden med bostäder som är instabila eller dåligt byggda. Årtionden av konflikter har gjort det svårt för det fattiga landet att förbättra sitt skydd mot jordbävningar och andra naturkatastrofer – trots ansträngningar från hjälporganisationer att förstärka vissa byggnader under åren.

  Under de senaste tio åren har mer än 7 000 människor dödats i jordbävningar i Afghanistan, rapporterar FN:s kontor för samordning av humanitära frågor. 560 dödsfall sker varje år till följd av jordbävningar.

   

   

  Fler notiser