Brittisk brist på spermier – hälften av männen i landet vill donera, men 75 procent av donationerna kommer från utlandet

  22 juni 2022, kl 17.45

  En undersökning gjord av National Health Service, den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien, visar att 53 procent av männen är villiga att donera spermier. Trots det kommer tre fjärdedelar av de donerade spermier som används på fertilitetskliniker från utlandet.

  ”Det tyder på att vi har ett strukturellt problem för givarrekrytering, med tanke på att så många män i undersökningen är villiga att donera spermier men ändå inte gör det”, säger professor Allan Pacey till The Times.

  De britter som donerar spermier får inte betalt, och får inte vara anonyma. De barn som blivit till på det sättet har rätt att veta sin fars identitet när de fyller 18 år.

  Importen ökar risken för sexuellt överförbara sjukdomar, enligt välgörenhetsorganisationen Progress Educational Trust. De brittiska donatorerna testas för sådana sjukdomar, liksom ärftliga medicinska tillstånd. Det är däremot inte alla utländska kliniker som erbjuder samma standarder för testning.

  Den frilansande spermadonatorn Simon Watson hävdar för övrigt att han är far till fler än 800 barn.

   

   

  Fler notiser