Amerikanska invasiva gröna krabbor förvandlas till whisky; smaken går inte riktigt att kategorisera, och den är rätt dyr

  22 juni 2022, kl 12.45

  ”När livet ger dig citroner, gör lemonad!” – med det som motto har Tamworth Distilling i nordöstra USA tagit fram en bourbon med smak av krabba. De är kända för att producera ädla drycker i små partier med lokala råvaror.

  Efter tidigare succéer som Eau de Musc (bourbon med en intressant smak av bävergäll) och Graverobber Unholy Rye (whisky med lönnsirap från träd på en lokal kyrkogård) var det dags för något udda. Det var då universitetet i New Hampshire kontaktade dem.

  Universitetet vill kontrollera populationerna av gröna krabbor, en av världens mest invasiva arter. De orsakar sedan många år ekologisk och ekonomisk förödelse längs New Englands kust. Universitetet har tagit fram en receptsamling för att få fler att utnyttja den nya resursen, men det räcker inte till för att minska antalet krabbor. Nu gör man också whisky av dem.

  En lokal fiskare försåg destilleriet med tusentals krabbor som kokades ner till en lag och användes sedan i den nya whiskyn, döpt till ”House of Tamworth Crab Trapper”. En flaska med 20 centiliter kostar 610 kronor. Whiskyn har en angenäm doft av krabba, och är snart slutsåld.

   

   

  Fler notiser