Två skånska poliser döms till fängelse för hemfridsbrott och förlorar dessutom jobbet – ljög om att en person hotat dem

  21 juni 2022, kl 15.00

  Det var i mars i år som de båda poliserna åkte till mannens bostad efter att man fått ett larm om att han var berusad, och skulle ha betett sig olämpligt, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Mannen ville inte öppna dörren, och sa ”Ni har ingen rätt att komma in här”.

  Poliserna hörde hur glas krossades på andra sidan dörren, och bestämde sig för att ta sig in på eget bevåg. De sprutade pepparspray i mannens ögon, satte på honom handklovar och han fick sedan följa med till polisstationen. Poliserna skrev en anmälan om hot mot tjänsteman, men efter några timmar släpptes han.

  Det poliserna missade vid ingripandet i bostaden var att mannen hade satt upp en egen övervakningskamera, som också spelade in ljud. Det hörs tydligt att de diskuterade om mannen kunde omhändertas på grund av att han var så kraftigt berusad, men kom fram till att det saknades laglig grund. Man hör på inspelningen hur de bestämmer sig för att anmäla honom för att ha uttalat dödshot mot dem.

  Poliserna döms till fängelse till ett år, och får sparken. Dessutom ska de betala 100 000 kronor i skadestånd till mannen.

   

   

  Fler notiser