Skotsk man som lämnar blod i fem decennier fick frågan om han var gravid – stängs av när han vägrade svara på frågan

  21 juni 2022, kl 10.30

  Under nästan 50 år har skotten Leslie Sinclair, 66 år, lämnat över 70 liter blod, men nu är han avstängd. Han fick frågan om han väntade barn eller hade varit gravid, men Sinclair sa till blodcentralen att han inte borde behöva svara på frågan. Personalen sa då att de inte kunde acceptera hans blod.

  ”Jag påpekade för personalen att det var omöjligt för mig att vara i den tillståndet, men jag fick veta att jag måste svara, annars kunde jag inte ge blod”, säger Sinclair till Daily Mail. ”Jag sa till dem att det var dumt, och att om jag var tvungen att gå så skulle jag inte komma tillbaka, och det var det. Jag satte mig på min cykel och cyklade iväg.”

  Sjukvårdsmyndigheten säger i ett uttalande att de är skyldiga att främja delaktighet – därför får nu alla blodgivare samma frågor.

  Förändringen kom till stånd efter en kampanj för att rekrytera nya blodgivare eftersom antalet minskade under pandemin. Alla potentiella donatorer ska tillfrågas om de är eller har varit gravida för att ”främja inkludering” och för att graviditeten ”inte alltid är visuellt tydlig”. Det gäller uppenbarligen även män.

   

   

  Fler notiser