Brittiska pendlare rasar när största järnvägsstrejken på 30 år inleds – tvingar miljoner att ta bilen eller stanna hemma

  21 juni 2022, kl 16.30

  Stora delar av Storbritanniens järnvägsnät, samt tunnelbanan och bussarna i London, stannade i dag efter att det militanta fackförbundet RMT:s förhandlingar med regeringen strandat. Flera miljoner människor får försöka ta sig till jobbet, och hem igen, på något annat sätt. Nästan alla stationer i Skottland och Wales har stängt. Flera sophämtare ska också ha anslutit sig till strejken.

  Järnvägsstrejken ska enligt uppgift pågå fram till den kommande helgen, men RMT:s chef, Mick Lynch, sa att strejkerna skulle fortsätta ”så länge den behöver pågå”. Samtidigt säger Andrew Haines, vd för brittiska Network Rail, att han inte kommer att inleda några förhandlingar med RMT.

  Strejken är den värsta på 30 år, med krav på löneförhöjningar på elva procent istället för föreslagna tre procent. Anledningen är den galopperande inflationen i landet: 7,8 procent de senaste tolv månaderna.

  Transportministern Grant Shapps sa till Sky News att regeringen vill ändra lagen så att företagen kan ta in bemanningsanställda. Samtidigt är strejkviljan hög, och strejkvakter finns utposterade på strategiska platser.

   

   

  Fler notiser