Transsimmare stängs ute från damtävlingar – av rättviseskäl får de inte delta om de gjort könsbyte efter puberteten

  20 juni 2022, kl 12.00

  Nu är det sluttävlat för kvinnliga transsimmare, i alla fall i de tävlingar som simförbundet Fina arrangerar. Medlemmarna i förbundet har röstat för att hindra transpersoner från att delta i kvinnliga elittävlingar om de har haft någon form av manlig pubertet.

  Beslutet, som fattades av 71 procent av rösterna från 152 nationella förbund vid världsmästerskapen i Budapest, följde på en rapport från en vetenskaplig panel Fina initierat. Där framgår att transkvinnor behåller en betydande fördel gentemot kvinnliga simmare, även efter att ha sänkt sina testosteronnivåer genom medicinering.

  Fina vill respektera idrottarnas rätt att tävla, men samtidigt skydda rättvisan vad gäller konkurrens vid sina evenemang.

  Problemet fick stor uppmärksamhet när transsimmaren Lia Thomas tidigare i år vann 500 meter fritt i en amerikansk collegetävling. Save Women’s Sport, en grupp som motsätter sig att transpersoner tävlar i dammästerskap, arrangerade protester utanför evenemangen.

   

   

  Fler notiser