Nyupptäckt australisk krabba använder levande havssvamp som kamouflage – trimmar den för att få den bästa skyddseffekten

  20 juni 2022, kl 15.30

  Svampkrabbor som samlar havssvamp och formar den till sin egen kontur med klorna är en av naturens mest unika former av kamouflage. De klipper loss svamparna och fäster dem på sitt skal där de fortsätter växa som vanligt. Nu har en ny art med extra fluffigt skydd hittats utanför västra Australiens sydkust.

  ”Krabborna trimmar svampen för att forma den, låter den växa till sin kroppsform och använder den som en hatt eller filt för att skydda sig från rovdjur som bläckfisk och fiskar”, skriver Andrew Hosie, expert på kräftdjur, i sin artikel som publicerats i tidskriften Zootaxa.

  Svamparna kan vara större än själva krabban, och de avger också ett kemiskt avskräckande medel. ”Några av gifterna dessa svampar producerar är mycket skadliga,” skriver Hosie i sin artikel. ”Det finns inte många aktiva rovdjur som vill mumsa igenom en svamp för att komma åt en krabba.”

  Den mycket lurviga krabban fick sitt namn, Lamarckdromia beagle, för att hedra Charles Darwins forskningsfartyg HMS Beagle. Det var under sin andra resa med fartyget som Darwin lade grunden till sin teori om det naturliga urvalet.

   

   

  Fler notiser