Elnätet i Laholm har för liten kapacitet; kan inte ta emot el från solcellspark – ett problem som blir allt vanligare

  20 juni 2022, kl 13.30

  Sperlingsholms gods i Laholm vill bygga en solcellspark på sin mark, men byggstarten får anstå. Det befintliga elnätet klarar helt enkelt inte av att ta emot energin.

  ”Vi måste ju på något sätt kunna få ut elproduktionen vi vill bygga här”, säger markägaren Carl Kuylenstierna i en intervju med SVT Halland.

  ”Elsystemet vi har i Sverige byggdes till stor del upp på 50- och 60-talet”, säger Daniel Salomonsson, planeringsansvarig för regionnät inom Eon, till SVT Halland. ”Energiomställningen nu när vi ska ställa om från fossilbränsle till el istället har nog överraskat många, vilket gör att det är en överansträngd situation i elnätet.”

  Det är när solcellsparkernas el ska flyttas över till regionnäten i Sverige som det blir problem, det finns helt enkelt inte plats för mer ström. Även stamnätet är i behov av modernisering. Det är framför allt tillståndsprocessen som sinkar arbetet med utbyggnad och upprustning, och i dag kan det ta upp till tio år att få tillstånd att bygga en ny luftledning.

  Tillståndsprocessen för utbyggnad av elnätet utreds sedan 2021 av regeringen, rapporten ska vara klar 2023.

   

   

  Fler notiser