Ett ton kokain värt 800 miljoner kronor levererades till tjeckiska stormarknader – gömdes bland bananer från Colombia

  19 juni 2022, kl 17.00

  De anställda på en stormarknad i norra Tjeckien började gårdagsmorgonen med att packa upp leveransen med frukt, men fann snart inte bara gröna bananer utan också mystiska gröna paket. De kontaktade polisen, som gjorde klart att det handlade om kokain.

  Polisen fann snabbt att bananerna från samma parti distribuerats till flera andra platser i Tjeckien. Vid dagens slut hade man beslagtagit 840 kilo kokain till ett värde av nästan 800 miljoner kronor. Enligt polisens talesperson Kateřina Rendlová är detta en historisk händelse, och det största beslaget någonsin i Tjeckien.

  Ett liknande fall inträffade 2015, när en leverans av bananer från Colombia anlände till Lidls stormarknad i Prag. Då hittades 110 kilo kokain, och felleveransen berodde antagligen på ett misstag i importhanteringen i Hamburg.

  Men kokainsmugglarna hittar ständigt nya sätt att smuggla in drogen till mottagarländerna. Istället för att lägga den inplastade sändningen i banankartonger, så används en hydraulpress för att komprimera kokainet. Då kan de forma råvaran så att den liknar potatis eller kassava, som är svårare att upptäcka.

   

   

  Fler notiser