Mexikansk knarkkartells maskotapa dödas vid polisattack – skottsäker väst räckte inte, tio personer sköts vid insatsen

  18 juni 2022, kl 20.00

  Tidigare i veckan attackerade beväpnade poliser, tillsammans med soldater från nationalgardet, den mexikanska kartellen La Familia Michoacana. En av brottslingarna hittades död med sin förolyckade, tama spindelapa – klädd i en skottsäker väst och kamouflerad jacka. Elva människor dog och ytterligare tio frihetsberövades, rapporterade Mexico Daily Post.

  Bilderna på ”narco-apan” blev snabbt virala; många antog att de var falska – polisen har bekräftat att de är äkta. Apan kommer att obduceras av specialistveterinärer. Utöver det kommer den sannolikt otillåtna miljön och handeln med skyddade arter att undersökas.

  Samma dag som skottlossningen ägde rum visar en Twitter-video hur en bengalisk tiger går på gatorna i staden Tecuala. En man ses slentrianmässigt kasta ett rep över tigerns hals, och leder sedan bort den. Riksåklagaren för miljöskydd beslagtog tigern, och sa senare att tigerns klor och huggtänder hade tagits bort.

  Mexikanska narkotikahandlare använder ofta exotiska djur som en symbol för status och makt, och imiterar därmed de colombianska knarkbaronerna från 1980- och 90-talen.

   

   

  Fler notiser