Två brittiska ungdomar dog efter att ha drunknat i grisfoder – cheferna får fängelse då de struntade helt i riskerna

  17 juni 2022, kl 11.15

  I går kom domen mot cheferna på matavfallsanläggningen i brittiska Leicestershire. Ekonomichefen Gillian Leivers döms till 13 års fängelse för två fall av grov vårdslöshet samt hälso- och säkerhetsbrott. Hennes man och vd för företaget, Ian Leivers, döms till 20 månaders fängelse för hälso- och säkerhetsbrott.

  Nathan Walker, 19 år var rädd för några av arbetsuppgifterna på anläggningen. När han 2016 skulle rengöra en tankbil med sex ton halvflytande grisfoder tog han en stege och gick ner i tanken. Han tappade medvetandet av den koldioxid som fanns i där, och ramlade ner.

  Kollegan Gavin Rawson, 35 år, försökte rädda Walker, men han dog också av koldioxiden i tankbilen. Chefernas son försökte även han komma till undsättning, men var nära att tappa medvetandet innan han lyckades ta sig upp i friska luften.

  Personalen hade flera gånger bett om säkerhetsutrustning, men ägarna till företaget ignorerade dem. ”Jag är av uppfattningen att ditt beteende motiverades av att du ville undvika kostnaden för att införa lämpliga säkerhetsåtgärder”, sa domaren till Gillian Leivers under rättegången, som The Guardian rapporterade från.

   

   

  Fler notiser