Pakistanier uppmanas dricka mindre te för att hjälpa till att bekämpa den ekonomiska krisen

  17 juni 2022, kl 15.30

  Pakistan betalar dyrt för sitt importerade te – över fem miljarder kronor varje år. Mitt i en allt djupare ekonomisk kris vädjar en minister till nationen att de ska dricka mindre te.

  Premiärminister Shahbaz Sharif anstränger sig för få ordning på landets krisdrabbade ekonomi; målet är att blåsa liv i Internationella valutafondens pausade räddningspaket på 57 miljarder kronor.

  Med det som bakgrund vädjade planeringsminister Ahsan Iqbal till medborgarna om att de ska dricka mindre te. ”Jag vädjar till folket att minska sitt tedrickande med en eller två koppar om dagen, eftersom vi lånar pengar för teet som är importerat”, sa Iqbal vid en presskonferens tidigare i veckan som The Guardian uppmärksammade.

  Vädjan har inte tagits emot väl, och på sociala medier uppmanas han att avgå. ”I går bad Ahsan Iqbal oss att dricka mindre te, och i morgon kanske de säger ’ät mindre’. Är det en lösning?”, sa Dil Sher, som äger ett testånd längs vägen i utkanten av Islamabad.

  Regeringen har höjt priset på bränsle, naturgas och elektricitet med upp till 45 procent, vilket har fått matpriserna att skjuta i höjden.

   

   

  Fler notiser