Elon Musk stäms: anklagas för att ha skapat pyramidspel baserat på manipulering av kryptovalutan Dogecoin

  17 juni 2022, kl 19.15

  ”Musk och andra var sedan 2019 medvetna om att Dogecoin inte hade något värde, ändå främjade de Dogecoin för att dra nytta av sin egen handel”, stod det i klagomålet som Al Jazeera tagit del av. ”Musk använde sin piedestal som världens rikaste man för att driva och manipulera Dogecoin som ett pyramidspel för egen vinst, exponering och underhållning.”

  Målsägaren Keith Johnson säger att Musk, samt hans bolag Tesla och Space X, drivit upp priset på valutan, för att sedan låta det falla. Klagomålet innehåller också kommentarer från Warren Buffett, Bill Gates och andra som ifrågasätter värdet av kryptovalutan.

  Johnson kräver skadestånd på nära tre gånger så mycket som valutans minskade värde sedan 2021– minskningen har varit 860 miljarder kronor. Han vill också blockera Musk och hans företag från att marknadsföra Dogecoin, samt att en domare ska förklara att handel med Dogecoin är hasardspel enligt federal och lokal lag.

  Under en kort tid accepterade Tesla valutan som betalning för sina fordon. Dogecoins värde började falla när Musk beskrev valutan som en bluff i tv-programmet Saturday Night Live förra året.

   

   

  Fler notiser