20 procent av alla graviditeter i USA avbryts – statistik visar att 30-årig nedåtgående trend bröts åren 2017-2020

  16 juni 2022, kl 14.45

  Statistik från tankesmedjan Guttmacher Institute visar att antalet avbrutna havandeskap ökade med åtta procent mellan 2017 och 2020. I och med det bröts en 30-årig nedåtgående trend. 20 procent av graviditeterna avbryts, jämfört med två procent i Sverige.

  Tidigare presidenten Donald Trump utnämnde tre konservativa domare till Högsta domstolen, vars namn nämns i det läckta utkastet till en lagändring som inte längre ska garantera amerikanska kvinnor rätten till abort.

  Lagen som kan komma att förklaras ogiltig, Roe mot Wade, tillåter aborter fram till den punkt ett foster kan överleva utanför livmodern, för närvarande mellan 23 och 28 veckors graviditet. Framsteg inom medicinsk teknik som sänker gränsen till endast 21 veckor komplicerar ytterligare frågan.

  Texas omstridda ”Heartbeat Law”, som i praktiken förbjuder abort efter sex veckor, anses vara prototypen för de tuffa abortmotståndsåtgärder som väntas antas i många delstater. Samtidigt hjälper flera liberala delstater, där abort är fortsatt tillåtet, till med transport och medicinsk hjälp för de gravida kvinnor som vill utföra en abort.

   

   

  Fler notiser