Utredningen om Lars Vilks död läggs ned, åklagaren menar att det troliga är att det var en tragisk olyckshändelse

  15 juni 2022, kl 16.15

  Åklagaren Per Nichols vid särskilda åklagarkammaren har beslutat att lägga ned utredningen om Lars Vilks död. Det handlar om en tragisk olycka menar han, när Vilks Säpobil kolliderade med en lastbil i närheten av Markaryd 3 oktober 2021. Vilks och två livvakter avled i olyckan.

  Man har gjort en teknisk utredning och förhört vittnen. Personbilen var säkerhetsklassad, den har kontrollerats och ljudupptagningar har analyserats. Ett däck gick sönder och bilen hamnade då på andra sidan vägen, är den troliga förklaringen.

  Vilks tillbringade sina sista levnadsår med Säpobeskydd dygnet runt och kunde inte ha en fast hemort. Detta då han sedan 2007 varit inblandad i islamkritisk konst, som rondellhunden Muhammed och annat. Han blev flera gånger attackerad under föreläsningar.

  Han är också känd för konstverket Nimis i Kullabergs naturreservat. Det består av drivved, plankor och trädgrenar uppbyggda i torn-liknande konstruktioner.

  Enligt Vilks är det ett så kallat konceptkonstverk och området ligger i mikrostaten Ladonien, som inte är erkänd av svenska staten. Efter att Nimis eldhärjats 2016 återuppbyggde Vilks det, vilket ledde till en dom i Helsingborgs tingsrätt för förseelse mot områdesskydd. Anmälaren var Länsstyrelsen Skåne. Vilks menade att rättsprocessen var en del av konceptet.

   

   

  Fler notiser