Studenten Alejandro Núñez Vicente har utvecklat ny modell för flygstolar, en rad ovanför den andra, spar plats

  15 juni 2022, kl 19.15

  Alejandro Núñez Vicente har pausat sina masterstudier för att arbeta fram en ny modell av flygplansstolar. I hans modell är sätena både höga och låga, varannan rad, för att få in fler människor i planet.

  Vissa menar att modellen kommer skapa klaustrofobi då man sitter väldigt trångt och delvis under andra personer. Han säger sig vara öppen för både positiv och negativ kritik av sitt nya koncept.

  Han vill skapa ett billigare alternativ, för personer som annars kanske inte har råd att flyga. Han kommer nu visa upp sitt koncept på 2022 Aircraft Interiors Expo i Hamburg.

  Enligt Francesca Street på CNN, som testat flygstolarna, är det lite annorlunda att kliva upp på ”övervåningen”. Men väl där känns det rymligt och bra. Med modellen finns det inget utrymme för bagage som på normala flygplan, i taken ovanför sätena. Bagaget får man i stället lägga i ett utrymme mellan den lägre och den högre nivån av säten.

  En sittande passagerare på övre raden har 1,5 meter till taket, det går inte att stå upp rakt. Men det går det å andra sidan inte nu heller, i ekonomiklass, på de flesta flygningar. Tack vare det upphöjda sätet framför finns det också mer plats att sträcka ut benen på, om man sitter nederst. Dock får man inte vara rädd för trånga utrymmen, menar Street.

  Det återstår att se om Núñez Vicentes modell köps upp av en tillverkare och dyker upp i nya flygplan.

   

   

  Fler notiser