Sri Lankas byråkrater ska göra nytta – blir bönder på fredagarna för att dämpa matkrisen, uppmanas stanna hemma och odla

  15 juni 2022, kl 14.15

  Den ekonomiska krisen slår hårt mot Sri Lanka. Inflationen ökar månad för månad, det råder brist på mat, bränsle och medicin.

  Regeringen är dock inte rådlös utan har tillgripit en ovanlig metod. Man uppmanar alla statstjänstemän att hålla sig hemma på fredagarna för att ägna sig åt att odla grödor i sina trädgårdar. Om butikshyllorna är tomma, så tömmer man statens kontorsbyggnader och byråkraterna får bli bönder en dag i veckan.

  Regeringens talesman påpekar också att detta är ett sätt att hantera bristen på drivmedel. Nu behöver ju inte de som är lediga åka fram och tillbaka till jobbet.

  De som stannar på hemma på fredagarna kommer inte att få löneavdrag.

  Samtidigt får alla anställda i den offentliga sektorn rätt till fem års tjänstledighet om de reser utomlands för att hitta ett arbete. De får förstås inte betalt, men deras pension påverkas inte och de kan tillgodoräkna sig de fem åren som tjänsteår när de återvänder – om de väljer att arbeta igen i den offentliga sektorn.

  Sri Lankas utlandsskuld är 500 miljarder kronor, och de hotas av statsbankrutt efter att ha missat betalningar.

   

   

  Fler notiser