Skandal skakar Moderna museet, konstverk där Södermalmsbon Karl Fredrik Mattsson fick bidra målades över av personalen

  15 juni 2022, kl 13.30

  Moderna museet är ett av Sveriges mest kända konstmuseer, baserat i Stockholm och med filial i Malmö. Nu skakas museet av en ny skandal.

  Karl Fredrik Mattsson, en man från Södermalm, besökte Jeppe Heins utställning ”Vem är du egentligen?” på museet. Tanken är att besökare själva ska bidra till skapandet, något Mattsson också gjorde.

  På uppmaning av personalen målade han i blåa cirklar, där det då mest var bilder på glada gubbar. Han ville skriva ”Ersätt kulturministern med ett barn” men bara ”Ersätt kulturministern” fick plats. Han målade dit detta i en cirkel och utsmyckade den också med litet hår. Sedan lämnade han museet.

  Men när han senare gick förbi upptäckte han att hans budskap förstörts, texten var övermålad med blå färg. Enligt Mattsson är detta ett bevis för att svenska kulturinstitutioner är nervösa och att hans verk blev censurerat.

  Det är personalen som målat över Mattssons bidrag. Detta då tanken var att man skulle måla ett ansikte som avspeglar en känsla. Inte att skriva en text, vars budskap inte hade något med korrigeringen att göra, enligt Annika Hansson Wretman som är presstalesperson för Moderna museet.

  Ett klassiskt svepskäl, menar Mattsson, som hänvisar till ansiktsmålningar och tatueringar, där ett budskap kan stå skrivet.

   

   

  Fler notiser