Muslimska upplopp i Indien mot hindupolitikers Muhammedhån fortsätter – demonstranter straffas genom att deras hem rivs

  13 juni 2022, kl 11.30

  I flera veckor har upplopp rasat i Indien efter det att två medlemmar av det styrande hindunationalistiska partiet BJP uttalat sig nedsättande om profeten Muhammed.

  Partiet ingrep mot de två personer som gjort uttalandena, och stängde av talespersonen Nupur Sharma samt uteslöt den ledande partimedlemmen Naveen Kumar Jindal.

  Detta har inte stillat känslorna hos uppretade muslimer, utan upplopp har förekommit över hela Indien, samtidigt som många muslimska länder framfört sina starka fördömanden till den indiska regeringen.

  al-Qaida har också hotat med terrorattacker i Indien som svar på vad de ser som hädelser.

  I delstaten Uttar Pradesh har nu myndigheterna slagit tillbaka mot upploppsmakarna. Premiärministern har beordrat polis att förstöra hem som tillhör personer som deltagit i upploppen.

  Den 12 juni revs ett hus som tillhörde en av dem som ansågs ha organiserat upploppen, samtidigt revs också hus som tillhörde två personer som kastat sten efter fredagsbönen.

  Upploppen har dock fortsatt i delstaten, och i andra delar av Indien. Deltagarna i upploppen kräver att de två personer som hånat Muhammed grips och ställs inför rätta.

  Inget tyder dock på att polisen har några planer på detta.

   

   

  Fler notiser