John Hinckley Jr, mannen som försökte mörda Ronald Reagan 1981, släpps fri – nu startar han ett eget skivbolag

  13 juni 2022, kl 10.00

  När den då 26-årige John Hinckley Jr ville imponera på skådespelaren Jodie Foster, 18 år, sköt han 1981 USA:s dåvarande president Ronald Reagan. Det var efter att ha sett henne i filmen Taxi Driver som han blev kär. Trots att han sköt sex skott träffade bara ett av dem presidenten, en rikoschett som först studsade på presidentens limousin.

  Trots att mordförsöket var planerat dömdes han inte till fängelse, utan vårdades på en psykiatrisk klinik för en svår psykisk störning och schizofreni. Det ledde till kraftiga reaktioner i USA; många delstater ändrade sin strafflagstiftning, och höjde kraven för att kunna åberopa psykisk ohälsa.

  Hinckley Jr släpps nu fri efter många års vård, efter att han friskförklarats av sina läkare. Kraven på honom är att arbeta minst tre dagar i veckan, men får inte dricka alkohol eller googla på sitt brott eller sina offer. Dessutom får han överhuvudtaget inte ge några intervjuer.

  Hinckley Jr säger på sin Youtubekanal att han startat ett skivbolag, Emporia Records, och först ut blir en 14-låtars cd med hans egen musik. Han marknadsför också sin musik på Twitter.

   

   

  Fler notiser