Greta Garbos storslagna våning i New York till salu för 78 miljoner kronor – en del av hennes möbler ingår i köpet

  12 juni 2022, kl 12.00

  När den romantiska komedin Two-Faced Woman gick upp på biograferna 1941 fick Greta Garbo nog. Hennes rollfigur framstod som slampig, korkad och mjäkig – kritiken var inte nådig och filmen floppade. Det blev Greta Garbos sista film. Hon lämnade Hollywood, och flyttade till New York när hon var 36 år.

  Den luxuösa våningen i New York förblev hennes hem tills hon gick bort 1990, 84 år gammal. Nu är den till salu: utropspriset är 78 miljoner kronor.

  Sovrummets väggar och en sänggavel är fortfarande klädda i Garbos rosa silke, i ett annat sovrum finns en matta hon ska ha formgivit själv. Väggpaneler med inbyggda hyllor pryder fortfarande bostaden. Utsikten över East River finns kvar: ”De passerande båtarna påminde Garbo om hennes älskade Stockholm”, står det i beskrivningen. Däremot är köket utrivet, och ser ut som de kök som finns i sönderrenoverade lägenheter i Stockholm.

  Greta Gustafsson, som bytte namn till Garbo, arbetade på PUB:s hattavdelning. Hon kom så småningom att arbeta som fotomodell för olika annonser, och en kort reklamfilm för varuhuset var hennes första steg in i filmbranschen.

   

   

  Fler notiser